Momiji 紅葉

Momiji 紅葉– konsten att skåda röda löv.

Japan är känt för sin unika och vackra kultur där man med stor hängivenhet tar hänsyn till årstidernas skiftningar. Momiji är ett av de begrepp som påminner om detta faktum. Momiji är det japanska ordet för “röda löv” och används ofta för att referera till den japanska lönnen

Höstens ankomst i Japan, likt i Sverige, för med sig en explosion av färger. Trädens blad går från sin gröna sommargrönska till en varm palett av röda, orange och gyllene toner. En visuell upplevelse som har inspirerat japansk poesi, konst och litteratur i århundraden. Momiji handlar om att njuta av detta natursköna skådespel och reflektera över dess skönhet.

Momiji har en lång historia inom japansk kultur och runt det har det utvecklats speciella traditioner och aktiviteter.
Låt dig inspireras av hur momiji hyllas och firas i Japan.

Lövskådning (Momijigari)

Den fina traditionen att gå ut och beundra höstens lövverk. Folk reser till speciella platser som är kända för sina vackra höstfärger, såsom Kyoto och Nikko, för att uppleva den magnifika skönhet naturen bjuder på.

Höstfestivaler (Momiji Matsuri)
På många platser i Japan håller man speciella höstfestivaler som är dedikerade till momiji. Dessa festivaler inkluderar ofta försäljning av lokal mat och hantverk.

Teeceremonier 
Inom den japanska tekulturen är momiji en viktig del under temat höst. Momiji i sig representerar naturens skiftningar och impermanens. Detta koncept är viktigt inom teeceremonin och reflekterar på en djupare nivå över tankar om livets förgänglighet. Teceremonier som hålls under hösten inkluderar ofta momiji-relaterade element, som att servis och dekorationer bär höstens färgpalett samt speciella blomsterarrangemang med höstfärger och löv,

Konst och Litteratur
Japansk konst och poesi har ofta momiji som motiv. En av Japans mest kända poeter Matsuo Basho skrev denna dikt på 1600-talet.

Such things as these cherished tears
coloring
scattered maple leaves

尊がる涙や 染めて 散る紅葉
tootogaru namida ya somete chiru momiji


Mat och Dryck
Momiji finns även mat- och dryckeskulturen. Speciella rätter och drycker som innehåller ingredienser med koppling till momiji, som sötpotatis, pumpa och kastanjer, är populära under hösten. Till exempel används gärna Momiji Oroshi 紅葉おろし vid matlagning, en kryddblandning som inkluderar riven rättika (daikon), torkade chili- eller shichimi-togarashi-kryddor, och ibland citruszest. Denna kryddblandning används ofta som topping eller smaksättning till rätter som tempura, sashimi, grillat kött och nudelsoppor. 

Tempel- och trädgårdsbesök
Japanska tempel och trädgårdar blir ofta extra vackra under hösten. Då passar människor på att besöka dessa platser för att uppleva lugn och reflektion bland de färgglada träden. På Yasuragi njuter du självklart i Vandringen- och stillhetens trädgård.

Momiji Onsen 紅葉温泉 Under hösten är vissa onsen (varma källor) i Japan särskilt populära på grund av att de precis som Yasuragi omges av vacker natur med lövverk som skiftar i färg. Dessa onsen är ofta omgivna av momiji-träd, och det är en underbar upplevelse att koppla av i de varma källorna samtidigt som man beundrar höstens färger. Många onsen har som i det japanska badet på Yasuragi utomhusbad där gästerna kan njuta av momiji från vattnet.

Momiji är inte bara en enkel referens till höstens lövverk i Japan; det är ett fönster till en rik kulturell tradition som betonar förhållandet mellan människan och naturen. Att uppleva momiji är att fördjupa sig i höstens skönhet, likt vårens hanami, och reflektera över det ständiga kretsloppet av förändring och återfödelse som naturen erbjuder. Det är ett vackert uttryck för hur man i Japan uppskattar naturens skiftningar och tar inspiration från den för att berika sitt eget emotionella och kulturella liv.