I det japanska badet råder stillhet och lugn. Här rör du dig långsamt, talar i en låg ton och ger dig tid att låta sinnena vila. Inga mobiler, bara du och det lugnande vattnet. Våra utomhuskällor är ett helt tyst område, här är det bara vattnet och naturen du hör. Du bär din yukata och de badkläder vi tilldelar dig. Allt för att du ska kunna komma ned i varv och få ny energi.
2018 öppnade vi vårt helt nya japanska badhus. Grundkonceptet är det samma som tidigare, men nu väntar en än mer japansk och avkopplande miljö med fler platser att komma till ro på. I det japanska tvagningsrummet sitter du på en liten pall och tvättar dig. En lugn stund för att du ska komma ned i varv och göra dig redo att verkligen släppa taget. Efter tvagningsritualen väntar varma källor ute under tallarna och en rad andra möjligheter till avkoppling, t ex ångsaltbastu, kolsyrebad, kallkällor, sovbastu och mer som bara helst ska upplevas snarare än beskrivas. Innan du besöker oss kan vi varmt rekommendera att du tar del av informationen om de olika delarna i vårt japanska bad, scrolla ned och läs mer. I det japanska badet råder enligt japansk tradition totalt foto- och mobilförbud. Gäller även lounger och Dojo. Vi ber er respektera detta! Badets öppettider: Alla dagar 08.00 – 22.30
Det japanska badet är en plats för stillhet och reflektion. När du checkar in får du, tillsammans med din yukata, en instruktion till hur det går till att tvaga sig på det japanska viset. Det japanska ordet Yasuragi kan beskrivas som den sköna utandning du gör när du sjunker ned i en het källa och släpper taget för en stund, en själens utandning. Att tvaga sig och bada enligt den gamla japanska traditionen är ett utmärkt sätt komma ned i varv och släppa taget om vardagen. Du börjar alltid ditt besök på Yasuragi med att tvaga dig. Än i dag använder japanerna denna urgamla meditativa tradition för att koppla av. Vi önskar att du går på en av våra badintroduktioner för att få förståelse för vad det japanska badet kan ge dig i form av återhämtning och ny kraft. Samling utanför omklädningsrummen. Tiderna är: 8.30, 8.45, 9.15, 11.30, 13.30, 15.30, 16.30.
Det första du möter är det stora varmbadet med dess tillhörande huskroppar. Designen är inspirerad av kejserliga japanska innergårdar. Vattenspegeln i mitten representerar innergården. Vattentemperaturen 35 grader. Se de rena linjerna, solens speglingar och låt vattnet omsluta dig.
De varma utomhuskällorna är en plats där du badar i tystnad. Låt vattnet omsluta dig, lyssna till naturens toner medan du själv sitter tyst och låter vattnet omsluta dig. Vattentemperatur ca 39 grader. Så nära japanska onsen du kan komma.
Börja gärna ditt besök i badet vid vårt fotbad. Ett sätt att vänligt och sakta värma upp kroppen nedifrån och upp. Vattentemperatur 39 grader.
Upplev en uppiggande effekt i vårt kolsyrebad med små bubblor som simulerar kolsyra. Vattentemperatur 39 grader.
Svalka kropp och sinne i vår kallkälla. Växlingen mellan varmt och kallt anses ha god effekt på bl a blodcirkulationen. Vattentemperatur 12-14 grader.
Temperaturen är 42-43 grader och innehåller ånga med salt. Utanför bastun finns salt att ta med in och skrubba kroppen med. Efter bastun ställer du dig i den anslutande regnduschen.
Torrbastu med panoramafönster och vacker vy över tallskogen utanför. Temperaturen är 80 grader. Utanför bastun finns vattenfallsduschar med kallt vatten. Bastubad bör kombineras med svala/kalla upplevelser då våra blodkärl aktiveras. Bastun används även ibland till saunayogaklasser, temperaturen sänks då till 50 grader.
I vårt bergrumsbad sjunker du ned i 39 grader varmt vatten och blickar upp mot berget som hela Yasuragi vilar på. Luften är sval, vattnet varmt. Det ger en uppfriskande känsla
Vila, varva ner eller meditera på den varma, behagliga stenhällen. En plats att sova på. Lufttemperaturen är 40 grader.
Missa inte utebastun med vy över tallar och Saltsjön och det tillhörande kallbadet. Här får du en vederkvickande upplevelse mellan varmt och kallt. Exteriören på bastun är inspirerad av en byggnad i Nara från 700-talets Japan.
På Yasuragi har vi s k Ultrafiltrering, vilket innebär att det finns en inbyggd virusbarriär i vår mekaniska vattenrening. Enligt vår leverantör upprätthåller vi bättre vattenvärden än Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Detta gör att virus inte kan tränga igenom filtret och således kan inte smitta spridas i vattnet.
Yasuragi är mer än bara ett spa. Det är ett plats för avkoppling med grund i den japanska badhuskulturen. Det japanska badet på Yasuragi är en plats för stillhet och reflektion. Det är viktigt att du respekterar andra gäster och talar tyst samt följer vår onsenetikett.
Det japanska badet har öppet alla dagar 08.00-22.30.
När du befinner dig i vårt japanska bad använder du de badkläder vi tillhandahåller vid incheckning. Detta för att vi önskar skapa en harmonisk miljö utan för många intryck. Av samma anledning som alla våra gäster bär yukata (den japanska bomullsrocken) under sin vistelse. Vi ber dig respektera detta.
Det japanska badet på Yasuragi finns för att du som vår gäst ska kunna släppa vardagen, komma ned i varv och få viktig återhämtning. Detta kan inte ske om vi samtidigt tittar i våra mobiler, paddor eller andra digitala verktyg. För att skapa denna lugna avkopplande miljö vill vi inte heller att man tar bilder med sin telefon eller kamera. Vi ber dig respektera detta, för andra gästers skull och framför allt för din skull.
Tvaga dig i tystnad. Så här går det till: Du får 1 badhandduk och 2 små tvättlappar till tvagningen. Väl inne i tvagningsrummet finner ni pallar och byttor framför kranar. Du tvagar dig naken. Lägg en av de små handdukarna på pallen, sätt dig ner. Du fyller byttan och häller vatten över dig igen och igen och igen. När du känner att du börjar komma ned i varv börjar du sakta tvaga dig. Fukta tvättlappen och tag tvål på den (allt finns därinne; tvål, schampo, balsam och lotion) och tvaga dig. Viktigt att hela kroppen blir ren innan badet. Därefter sköljer du dig genom att använda byttan igen på samma sätt som i början. När du är färdig med tvagningen visar du respekt för gästerna som kommer efter dig, genom att ställa upp byttan på pallen igen. Nu är det själens tur och du kan sjunka ned i de varma källorna. I tvagningsrummen finner du varma källor och torrbastu och här finns möjlighet för den som vill vara naken. Därefter tar du på dig badkläder och går ut till badhuset. Här får du gå runt och upptäcka våra nya upplevelser såsom kolsyrebad och sovbastu och mycket mer. Mer information om våra nya upplevelser samt aktiviteter finner du på våra digitala skärmar. Kom ihåg att dricka mycket vatten, då vi har en varm miljö. Enligt japansk tradition är inga mobiler tillåtna någonstans i det japanska badet, i lounger eller i dojon.
EN PLATS FÖR STILLHET, SKÖNHET OCH REFLEKTION.
Det japanska ordet Yasuragi kan beskrivas som den sköna utandning du gör när du sjunker ned i en het källa och släpper taget för en stund, en själens utandning. Att tvaga sig och bada enligt den gamla japanska traditionen är ett utmärkt sätt komma ned i varv och släppa taget om vardagen. Därför du ska börja ditt besök på Yasuragi med att tvaga dig. Än i dag använder japanerna denna urgamla meditativa tradition för att koppla av.
I Japan ses vatten som en symbol för renhet och där har man lyckats upphöja den vardagliga hygienen till en central och njutningsfull del av livet. På Yasuragi kan du själv uppleva den ritual som japanerna kultiverat genom årtusenden.
I Japan finns, på grund av den vulkaniska aktiviteten, mer än 20 000 heta källor som ofta är rika på välgörande mineraler. Den här typen av källor har inom de flesta kulturer ansetts ha undergörande krafter. Kanske inte så konstigt med tanke på att vatten är en förutsättning för liv. Vatten har av den anledningen spelat en viktig roll i alla världens myter och inte minst i den japanska kulturen där man enligt den urgamla folkreligionen Shinto lagt största vikt vid renhet och naturdyrkan. Vatten ses som en symbol för renhet.
Japanerna har verkligen upphöjt den vardagliga hygienen till en central och njutningsfull del av livet. Glöm alla snabba avrivningar i duschen.
Att bada japanskt o furo innebär att ge sig själv tid. Tid att i lugn och ro sitta på en liten pall med en tvättlapp, tvål och ett litet tvättkar vid en lågt placerad kran. Börja med att hitta rätt temperatur på vattnet, fyll sedan karet med vatten och häll över dig. Sedan upprepas denna procedur ända tills andetaget blir lugnare och du kan känna att avslappningen börjar ta plats. En ritual japanerna kultiverat under århundranden.
När du kommit ned i varv tar du den lilla tvättlappen och börjar tvätta dig. Starta med fötterna, de som bär dig varje dag ge dem en ordentlig massage och skänk dem en tacksamhetens tanke. Fortsätt på samma sätt med händerna och tvätta dig uppåt och in mot hjärtat. Har man en välvilligt inställd granne eller vän på pallen bredvid kan man be om att få hjälp att skrubba ryggan och självklart återgäldar man då vänligheten.
När kroppen är riktigt ren, sköljer man noga av all tvål och ställer prydligt tillbaka pallen och byttan, och tar bort sina handdukar så att det är fint och rent till nästa gäst. Det är viktigt att komma ihåg att vi alla är en del av någon annans upplevelse.
Nästa steg är att njuta av de varma källorna. I Japan gör man sig ren för att bada, till skillnad från vissa andra kulturer där man badar för att bli ren.