EN PLATS ATT ANDAS UT PÅ

En Yasuragieffekt

Det japanska ordet Yasuragi kan översättas med den djupa sköna utandning du gör när du verkligen släpper taget och slappnar av. Som till exempel när du efter att ha tvagat dig på det japanska viset sakta sjunker ned i en varm källa. Du andas ut!

Enkelhetens princip

Det ska vara enkelt att vara gäst hos oss på Yasuragi. När du checkar in får du en yukata, en japansk bomullsrock och tofflor. De bär du i det japanska badet och under resten av din vistelse om du så önskar. Vill du hellre ha egna kläder när du äter eller rör dig i huset går det naturligtvis bra. 
Du får även badkläder av oss. Det är dessa du bär i det japanska badet. Idén att alla bär likadana yukata och badkläder syftar till att dels göra det enkelt för dig att besöka oss, dels att vi önskar att miljön runt omkring dig är stillsam och fri från alltför många intryck. Badkläderna får du behålla efter ditt besök, yukata och tofflor är till låns. 

Sitting silently doing nothing spring comes and the grass grows by itself

Matsuo Bassho

Gamla traditioner och ny forskning

Allt det som Yasuragi erbjuder i form av en enkel estetik, varma och kalla bad, bastur, meditation och andra välgörande aktiviteter syftar till att lugna ned nervsystemet. För att inte glömma närheten till naturen. Sådant som människor i årtusenden har använt sig av för att koppla av och där japanerna varit mästare på att förfina ritualer kring. Med hjälp av en yttre form för hur vi gör vissa saker kan vi börja slappna av i det inre och komma mer i kontakt med oss själv och vår inre kraft.

Förenklat kan man säga att det sympatiska nervsystemet sätts igång när kroppen behöver mer kraft, medan det parasympatiska är som mest sysselsatt när vi vilar.

När hjärnan uppfattar att vi behöver vara alerta, t ex på jobbet, när vi tränar eller i sociala sammanhang, sätts det sympatiska systemet i gång och frigör stresshormoner så som kortisol, noradrenalin och adrenalin.

När vår hjärna uppfattar att den kan ge kroppen tillåtelse att gå över från det alerta stadiet tillbaka till viloläge aktiveras istället det parasympatiska systemet som reglerar energibesparande funktioner och genererar återuppbyggnad.

Det är när det parasympatiska systemet är aktiverat som kroppen kan återhämta sig. Och det är det som sker när du ger dig själv möjlighet att slappna av med hjälp av allt vi erbjuder.