Yukata
den japanska bomullsrocken

Framtagen för Yasuragi

Det japanska badet på Yasuragi är en plats som syftar till att skapa sinnesro och ett lugnt nervsystem i en japansk kontext. Med sitt diskreta designuttryck i form av mönster och färgval bidrar vår yukata, den japanska bomullsrocken, till att ytterligare förstärka och signalera en japansk känsla, likt på ett finare onsen i Japan.

Vår yukata är exklusivt framtagen för Yasuragi och finns endast tillgänglig hos oss. Den pryds av det traditionella japanska mönstret Asanoha som symboliserar god hälsa och ett långt liv. Mönstret Asanoha är ett geometriskt mönster föreställande hampablad. I den japanska kulturen representerar hampa tillväxt och god hälsa. Mönstret återkommer inte bara i den nyframtagna yukatan, utan är sedan tidigare även en del av Yasuragis varumärkesprofil tillsammans med andra klassiska japanska mönster.

Likt på ett japanskt onsen får du som vår gäst låna en yukata, en japansk bomullsrock, när du besöker oss. Den bär du framför allt när du vistas i det japanska badet samt när du deltar i våra aktiviteter eller har bokat en behandling. Till måltider i våra restauranger väljer du själv om du är klädd i yukata eller i egna kläder.

Om du vill behålla din yukata, som ett minne och en påminnelse om vikten av att skapa balans i livet genom regelbunden återhämtning, finns den att köpa i receptionen när du checkar ut.

Vad är skillnaden mellan kimono & yukata?

Många blandar ihop yukata med kimono. Yukata 浴衣 betyder badrock på japanska och är en enklare sommarversion av kimono. Det finns olika typer av kimono, och yukata är en av dem. Yukata är vanligtvis gjorda av bomull och användes ursprungligen som en typ av morgonrock.

Det finns även andra skillnader mellan yukata och kimono. Yukata har kortare ärmar än kimono och har inte ett innerfoder som kimonon. Kimonos involverar massor av tillbehör, som ett komplicerat obi-skärp, underplagg, tabi-tåstrumpor och lackade träsandaler som kallas zori. Vid kallt väder bärs en haorijacka över kimonon. Yukata sätts enkelt på tillsammans med ett strömlinjeformat band som kallas "obi" och till det har man gärna geta-sandaler i trä. 

Är yukatan för män och kvinnor?

Yukata är traditionellt sett unisex och kan bäras av både män och kvinnor. I Japan finns det dock vissa skillnader i mönster och färger som kan skilja sig åt beroende på om det är avsett för män eller kvinnor. Män tenderar att bära mer enkla och subtila mönster medan kvinnor bär mer färgglada och dekorativa yukata. Hos oss på Yasuragi bär alla samma mönster för att skapa ett lugn och fridfullt intryck i syfte att lugna sinnena och att åstadkomma det vi kallar för en yasuragieffekt.

Hur bärs den traditionellt i Japan?

Under Heian-perioden (794- 1185) bar man yukata i samband med bad. Eftersom materialet lätt absorberar svett och är välventilerat, började man använda yukata efter att ha badat och även vid läggdags som nattkläder. Nuförtiden bär människor yukata under varma sommardagar vid olika traditionella evenemang, till exempel under sommarfestivalen Matsuri, eller när man är på ett onsenryokan (värdshus med varma källor/ bad) precis som det japanska badet på Yasuragi.