Wabi Sabi

Upptäck skönheten i det ofullkomliga - En resa genom Wabi Sabi

I en värld som ofta strävar efter perfektion, är det en förlösande och upplysande känsla att upptäcka skönheten i det ofullkomliga. Det är här filosofin och estetiken i det japanska begreppet Wabi Sabi träder in – en livsstil som hyllar det enkla, det förgängliga och det som får åldras med värdighet.

Wabi-sabi 侘寂 står för en allsidig japansk världsåskådning eller estetik kring att godta det övergående. Estetiken beskrivs ibland som en skönhet som är "bristfällig, tillfällig och ofullständig". Begrepp kommer från det buddhistiska förfäktandet av tillvarons tre kännetecken.

 • att inget är permanent
 • att vårt lidande kommer ur att vi håller fast vid det vi tror är bestående
 • att det inte finns något jag

Låt oss ta en djupdykning i denna fascinerande värld av Wabi Sabi och utforska hur dess principer kan berika våra liv.

Wabi Sabi - En Konstnärlig Filosofi

Wabi Sabi är en uråldrig japansk filosofi och estetik som har rötter ända tillbaka till 1400-talet. Det är ett begrepp som är svårt att översätta direkt, men det handlar om att finna skönhet i det enkla, det naturliga och det åldrade. Det är en djupgående förståelse av att allt är temporärt och att skönhet kan hittas även i det som är skadat, nött eller till och med sönderbrutet.

De grundläggande principerna

För att förstå Wabi Sabi bättre, behöver vi titta på dess grundläggande principer:

 1. Enkelhet Wabi Sabi förespråkar enkelhet och minimalism. Det handlar om att dra ner på onödigt brus och uppskatta det grundläggande. Upplev enkelheten på Yasuragi

 2. Naturlighet Det hyllar det naturliga och oarbetade. Naturen är en stor inspirationskälla, och objekt som bär på naturens spår anses vara vackra.

 3. Ofullkomlighet Wabi Sabi omfamnar det ofullkomliga. Det är att inse att ingenting är perfekt, och det är precis där skönheten ligger.

 4. Förändringens skönhet Det betonar förgänglighetens skönhet. Allt förändras med tiden, och Wabi Sabi lär oss att uppskatta den förändringen.

Wabi Sabi i vardagen

Hur kan vi applicera Wabi Sabi i våra liv? Det är faktiskt enklare än du kanske tror.

 1. Minska och förenkla
  Ta bort det överflödiga och omfamna minimalism. Färre ägodelar kan göra dig mer medveten om vad som verkligen är viktigt. Ta dig tid att uppleva detta på Yasuragi

 2. Upptäck naturen
   Gå ut och njut av naturen. Du kan till och med hitta skönheten i en enkel blomma som bryter genom asfalten.

 3. Laga och återanvänd
  Istället för att kasta trasiga saker, försök att laga dem. Objekt med repor och märken har ofta en rikare historia.

 4. Omvärdera tid
  Istället för att motstå förändring, omfamna den. Åldrande ger saker och människor djup och karaktär.

Wabi Sabi -  En Livsstil

Wabi Sabi är mycket mer än bara en estetik – det är en livsstil. Genom att omfamna dess principer kan vi lära oss att uppskatta skönheten i det som är autentiskt och äkta, och släppa taget om jakten på perfektion. Det är en väg till frid och harmoni i en värld som ibland kan vara alltför hektisk och kravfylld.

Så låt oss tillsammans utforska skönheten i det ofullkomliga och omfamna Wabi Sabi i våra liv. För det är just där, i det enkla och det ojämna, som vi kan finna en djupare och mer meningsfull skönhet.

Det är i det ofullkomliga som vi finner den sanna skönheten.