Sake

Sake passar bra med sill, rökt och gravad lax

Sake är varken ett vin eller ett brännvin. Det kallas risbrygd och inte destilleras utan tillverkningen är en sorts jäsningsprocess med samma princip som ölbryggning. Däremot utvecklas doft och smak under proceduren på samma sätt som för ett vin. 

De flesta saker typer håller en alkoholprocent runt 15, men det finns starkare och svagare varianter. Sake delas in i olika kvalitetsklasser beroende på hur väl man polerar riskornen före tillverkning. I den finaste saken har man slipa bort 60 procent av riskornets yttersta lager. Det är i ytterkanten de bittra ämnena sitter, ju mer man slipar desto färre beska nyanser i saken. 

Sake har eleganta aromer och passar oftast inte ihop med för kraftiga, smakrika rätter. Det svenska och det japanska köket har vissa likheter särskilt när det gäller fiskrätter. På smörgåsbordet med sill, rökt och gravad lax skulle sake passar bra. Det finns sake som är lagrad på cederfat och det ger en pepprig, örtig smak med toner av mineraler. Det passar bra till enkla kötträtter. 

Traditionen med varm sake kommer från långt tillbaka när drycken var enklare och tillverkningsmetoderna inte så förfinade. Då värmde man den för att ta bort vissa smaker. Dagens sake innehåller många intressanta aromer som kommer fram tydligast vid kall servering.