karaoke

Karaoke

Den populära karaokebaren är ett fenomen som för japaner är lika självklart som syre. Namnet karaoke betyder “tom orkester”, en orkester utan sång. Japanerna gillar fest och gärna då att någon sjunger för att höja stämningen. Det är viktigare att man sjunger än att man gör det bra. Sjunger man lite falskt kan det framkalla skratt vilket bara ger festen lite extra krydda. 

Det verkar att japanerna vara lite extra generös mot varandra när det gäller att sjunga inför publik. Man blir inte dömd eller kritiserad. Karaoke är ett sätt att koppla av och skapa gemenskap eftersom japanerna har inte många sätt att få ur sig stress och är normalt väldigt reserverade. Karaoke tillåter de att vara lite tokiga och barnsliga i en accepterad kontext. 

Karaoke sjungs inte bara med vänner på en bra utan även på så kallade karaokeboxar. Det kan vara allt från ett separat rum i anslutning till en karaokebar till en liten hytt i ett shoppingcenter. Japanerna hyr oftast karaokeboxen efter jobbet och släpper loss i ett par timmar.