Japansk badkultur

Bada som japanerna

I Japan gör man sig ren för att bada, till skillnad från vissa andra kulturer där man badar för att bli ren. 

I detta solens rike är vatten en symbol för renhet och där har man lyckats upphöja den vardagliga hygienen till en central och njutningsfylld del av livet. Nu kan du själv pröva att följa den ritual som japanerna kultiverat genom århundraden.

I Japan finns över 20.000 heta källor som ofta är rika på välgörande mineraler. Att bada japanskt ofuro お風呂 innebär att man ger sig själv tid. Tid att i lugn och ro sätta sig ner på en liten pall med en tvättlapp, tvål och ett litet tvättkar vid en lågt placerad kran. Proceduren med att hålla vatten över sig upprepas med fördel en lång stund. Man tvättar sig sedan med tvättlappen, man tar tid att tvåla in sig.

Efter tvagningen stiger man ner i själva badet. Det heta vattnet som väcker en känsla att vara levande. I japanska hem badar hela familjen i samma badvatten, därav vikten att vara ren innan man stiger ner i badkaret som traditionellt är gjort av cederträd som doftar friskt och påminner om naturen. När man sitter i karet med hett vatten upp under hakan kan man luta sig tillbaka och njuta av dagens minnen här och nu. En stund när kropp och själ förenas och kan ge oss djup avslappning.

Innan du börjar din tvagning i det japanska badet på Yasuragi får du delta i en badintroduktion. Det öppnar dina sinnen och är ger dig de allra bästa förutsättningarna för att uppleva den japanska badkulturen så genuint som möjligt.

Naturligt varma källor

I Japan finns på grund av den vulkaniska aktiviteten, mer än 20 000 heta källor som ofta är rika på välgörande mineraler.Den här typen av källor har inom de flesta kulturer ansetts ha undergörande krafter. Kanske inte så konstigt med tanke på att vatten är förutsättningen för liv (och det faktum att vi människor består till 60 procent av vatten). Vatten har av den anledningen spelat en viktig roll i världens alla myter, inte minst i Japan där man enligt den urgamla folkreligionen shinto lagt det största vikt vid renhet och naturdyrkan. Vatten ses just som en symbol för renhet.

Japanerna har verkligen lyckats upphöja den vardagliga hygienen till en central och njutningsfull del av livet. Glöm alla snabba avrivningar i duschen!

Att bada japanskt o furo innebär att man ger sig själv tid. Tid att i lugn och ro sätta sig ned på en liten pall med en tvättlapp, en tvål och ett litet tvättkar vid en lågt placerad kran i ett rum som tål att skvättas att skvättas i vatten i. Man börjar med att hitta rätt vattentemperatur och fyller karet med vatten för att sedan hälla vattnet över sig. Proceduren med att hälla vatten över sig upprepas med fördel över en lång stund.Pröva själv den ritual som japanerna kultiverat genom århundraden. 

När man väl kommit ned i varv börjar man tvätta sig med tvättlappen. Starta med fötterna, ta tid att tvåla in och massera de gamla trotjänarna. Uppmärksamma om det finns något hårt eller spänt som behöver göras något åt eller bara skänk dem en tacksam tanke för att de bär dig genom livet.  Fortsätt på samma vis från tårna och fingrarna in mot hjärtat. Hjärtat sist.

Har man en välvilligt inställd granne, eller vän, i närheten kan man be om hjälp med ryggen och naturligtvis erbjuder man sig att återgälda vänligheten.

När kroppen till sist är riktigt ren och mjuk sköljer man noga av all tvål och ställer iordning sin tvättplats. Att det är rent och prydligt säger sig självt, andras smuts är aldrig trevligt.

Religiös bakgrund

Nästa steg är nedstigningen i själva badet. I Japan gör man sig ren för att bada, till skillnad från vissa andra kulturer där man badar för att bli ren. Ofta är vattnet så hett att det för en västerlänning känns nästan omöjligt att kliva i, men när man gjort det omöjliga möjligt inträder det sinnestillstånd som skulptören Noguchi så innerligt beskrev-en känsla av att vara levande.

“När vi sitter i våra trånga badkar med vatten upp under hakan får det oss att känna att vi är levande igen, det är det varma vattnet som får oss att njuta av våra minnen här och nu.”Isamu Noguchi, skulptör 1904-1988. Badandet spelar en central roll i japanernas liv sedan lång tid tillbaka. Inte bara shinto utan även Buddhismen lade stor vikt vid rening av kropp och själ. Upprinnelsen till de allmänna baden lär vara de badhus som uppfördes för att tvätta buddhastatyer vid templen under 500-talet, efter det att Buddhismen spridit sig till Japan från Kina. Snart fick också munkar, sjuka och mindre bemedlade tillgång till badhusen. Att hjälpa till med finansieringen av baden ansågs som en god religiös handling blan dem som hade det gott ställt. Liknande tankegångar finns inom Islam som också förespråkar renlighet till kropp och själ.

Koppling till naturen

Oavsett om man badar hemma, på ett badhus, sento, eller i en naturlig varm källa utomhus är återhämtningen det centrala. Om det varma vattnet hälls i ett badkar kan man hoppas att karet är gjort av cederträ, sugi, som ger en frisk doft. ceder är dessutom bra på att hålla värmen och rä lent mot huden. I Japan badar alla i samma badvatten, därav vikten av att vara ren innan man stiger ner i badet. På grund av detta lägger man ofta ett lock på badkaret när det inte används för att behålla värmen och och inte slösa med vattnet. Ibland finns det ett litet fönster  i badrummet som blickar ut över en bit natur. Om den är “naturlig “ eller arrangerad spelar inte så stor roll utan det viktiga är kopplingen till naturen, någonting som ger fantasin en skjuts. Yugen är ett grundläggande begrepp inom den östasiatiska mysticismen som handlar om om vårt släktskap med naturen bortom tid och rum. Det är möjligheten att se skönheten i förändringen, hur tiden rör sig framåt och nya dagar uppstår. Det är dock inte alltid som utblicken mot naturen är vad vi kallar god smak, ibland är det superkitsch, men det är iallafall någon som visat omtanke. Då blir försöket istället rörande, vilket lättar upp sinnet och leder tanken vidare. Tiden försvinner lätt och med den stress även all stress. Regelbunden återhämtning är ett fundamentalt behov hos oss alla, och det är inte underligt att man mår bra av en behandling där både kropp och själ hamnar i fokus och tas hand om så väl.

Sento, allmänna badhus

Även  i städerna finns det varma källor kring vilka allmänna kvartersbad vuxit fram. Tyvärr har de ofta farit illa, inte bara på grund av krig, jordbävningar och bränder utan också av att källorna sinat i takt med sprängningsarbeten för nya byggnader. 

Sento kallas de allmänna badhus som försörjs med vanligt kranvatten. Eftersom man var rädd för brandrisken vid jordbävningar saknades länge badrum i hemmen, och kvartersbaden vanliga ända in på 1960-talet. I de flesta städer kan man fortfarande hitta ett sento, vilket fungerar som den centrala mötesplatsen i kvarteret. 

Att bada på badhus har för många japaner varit en självklar del i uppfostran och den sociala träningen. Numera, precis som i andra delar av världen, är den amerikanska varianten med badrum i varje hem en självklarhet, vilket blivit dödsstöten för många sento. 

Naken kommunikation

Däremot blomstrar många av de så kallade onsen. den japanska termen onsen betyder varm källa. Ordet används dock ofta för att beskriva de faciliteter, hotell och värdshus som finns i anslutning till den varma källan. Yasuragi Hasseludden kan beskrivas som ett onsen (även om det varma vattnet inte är värmt av vulkanisk aktivitet, men väl av bergvärme).

Onsen utgör en viktig del av turistindustrin i dagens Japan. Hit åker japanerna med sin respektive, med familjen och även med företaget för att koppla av och lämna vardagen bakom sig för en stund. Japanerna talar om fördelarna med “naken kommunikation”hadaka no tsukiai. Den avspända stämning som uppstår mellan människor i den avkopplande miljö som ett onsen utgör. Till Yasuragi Hasseludden kommer alla sorters människor för att mötas på detta avslappnande sätt, både privat och med sitt företag.


Vad är ett spa i Japan?

Den japanska spakulturen har en lång historia och är djupt rotad i landets traditioner och filosofier om hälsa och välbefinnande. Här är några viktiga aspekter av den japanska spakulturen:

Onsen och Sento
Onsen är varma källor eller heta källor, medan sento är allmänna badhus. Båda dessa platser är viktiga inom den japanska spakulturen. Bad i varma källor betraktas som rensande och hälsosamt, och det finns många onsenorter runt om i Japan.

Traditionella behandlingar
Traditionella japanska spa-behandlingar inkluderar olika former av massage, aromaterapi och vattenbehandlingar. Shiatsu-massage, en form av tryckmassage, är särskilt populär och härrör från traditionell kinesisk medicin.

Zen-filosofi
Zen-buddhismen har påverkat den japanska badkulturen genom att betona närvaro och medvetenhet. Många spa i Japan strävar efter att skapa en lugn och avslappnad atmosfär som främjar inre frid och harmoni.

Te-ritualer
Te-ceremonier är en del av den traditionella japanska kulturen och betonar ritualen kring te. Vissa spa inkluderar te-ceremonier som en del av deras tjänster för att förbättra avkopplingen och det övergripande välbefinnandet.

Natursköna omgivningar
Många traditionella onsen är belägna i natursköna områden som bergen eller vid kusten. Denna placering ger en möjlighet för gästerna att koppla av och njuta av naturen samtidigt som de tar del av spa-behandlingar.

Kampo och örtmedicin
Kampo är en form av traditionell japansk örtmedicin som används för att främja hälsa och balans i kroppen. Vissa spa använder kampo-principer i sina behandlingar.

Den japanska spakulturen, precis som på Yasuragi, betonar helheten av kropp och själ samt vikten av att uppnå balans och harmoni. Oavsett om det är ett besök i ett onsen eller ett modernt spa, strävar den japanska spakulturen efter att skapa en helhetsupplevelse för gästerna.

Vill du boka ett spapaket på Europas enda japanska spa? SE VÅRA PAKET HÄR