Haiku - Poetiska livsessenser

VAD ÄR HAIKU?

Haiku är en traditionell japansk diktform som under århundrandena har lockat och än i dag lockar läsare och poeter  världen över. Haiku-dikter har sitt ursprung i 800-talet. Japan hade fyra mästerliga haiku-diktare, kända som de “fyra stora”: Matsuo Basho, Kobayashi Issa, Masaoka Shiki och Yosa Buson. Kännetecken för denna diktform är dess enkla struktur och koncisa meningar som tillsammans skapar en inblick i det som är livets universella kärna. Trots sin korta längd är målet en haiku att fånga den stora skönheten och sanningen i det lilla.

Beskrivning av årstiderna var det ursprungliga syftet med haiku och än i dag fokuserar man ofta på naturen och hur den förändras under året. Dikterna må se enkla ut, men orden är noggrant utvalda för att beskriva iakttagelser om livet och hur det är att leva.  Traditionell haiku innehåller en kigo, ett ord eller en fras som placerar den i en viss årstid. Att beskriva årstiden med ett enda ord ger haikun dess sparsamma uttryck. Några av de mer klassiska kigo är sakura (körsbärsblomma) för våren, fuji (blåregn) för sommaren, tsuki (måne) för hösten och samushi (kyla) för vintern. När vi lyssnar noggrant till det som naturen har att säga, kan människan komma närmare livets cykler och finna lärdomar som ofta glöms bort i det moderna samhället.

MATSUO BASHO - en av mästarna

Historiker ser Matsuo Basho (1644-1694) som en av de största mästarna inom haiku-diktning. Tack vara honom blev haiku en populär och omtyckt konstform som förkroppsligar naturens enkla, men oftast svårtolkade vishet och mänsklighetens samspel med den. Basho föddes 1644 i Iga-provinsen i Mie prefektur, död 1694 i Osaka, var en japansk poet som numera är känd som haikuns fader och den klassiska japanska haikuns främsta utövare - även om begreppet "haiku" myntades först 200 år senare. Hans poetiska resor genom hela landet skänkte honom en rik insyn i naturens variation och människors liv och livsöden.  

Basho såg haiku som en möjlighet att förmedla insikter, upplysning och förståelse för vad det är att vara människa på jorden. Genom att förankra sina haiku i naturliga element såsom träd, blommor, regn eller månsken, fängslar han läsarna i en känsla av oändlighet och universell harmoni.

Basho hade en betydande påverkan på efterkommande haiku-poeter och skapade den stil som kallas "shofu" (litet kärnfullt ord). Genom att använda enkla ord lyckas Basho återspegla äktheten i de ögonblick han fångar i sina dikter.

Idag lever Matsuo Bashos arv kvar i den globala poesin och hans haiku fortsätter att inspirera och fascinera poeter och läsare över hela världen. Han har lämnat efter sig en enastående skatt av haikudikter vilka är en påminnelse om vikten av att vara närvarande i vardagen och förstå naturens magi och dess samspel med människans själ.

KÄNDA & VACKRA HAIKU

(PARAGRAF UPPDATERAS I DENNA STUND) 

Här hittar du en samling av haiku som vi har fattat stort tycke för och som vi tror kan berika dina sinnen och vara en tankeställare. I vår blogg hittar du en samling med Haiku som passar just den årstid du befinner dig i eller den årstid du känner en stor längtan efter.  

旅に病んで 夢は枯野を かけ廻る

Tabi ni yande/ Yume wa kareno wo/ Kake meguru

 Falling sick on a journey 
My dream goes wandering 
  Over a field of dried grass 

(Detta är en av Matsuo Bashos sista haiku, 1694.
En dikt av farväl på en av hans sista resor.)


Skriv din egen Haiku - Steg för steg

Haiku är en kort dikt bestående av tre rader med ett sifferarrangemang med stavelser om 5-7-5.  Med bara sjutton stavelser är haiku en form som kräver precision och skärpa för att förmedla en komplex känsla eller ögonblicklig observation. Trots dess strikta struktur, kan man tänja på gränserna när man skriver en haiku. Känslan och budskapet övervinner alltid en alltför strikt struktur.

STEG 1 - Hitta inspiration i naturen

Haiku handlar om att fånga naturens skönhet på ett enkelt och autentiskt sätt. Gå ut i naturen, t.ex. i den japanska trädgården, observera landskapet och upptäck små detaljer som fångar din uppmärksamhet. Kanske en blomma som blommar, ett forsande litet vattenfall eller en kvittrande fågel - allt kan vara fröet i din haiku!

STEG 2 - Strukturguide, Tänk i 5-7-5

Haiku består av tre rader med stavelser om 5-7-5 . Räkna stavelserna i varje rad för att skapa den perfekta balansen. Var inte rädd för att klippa ord eller vara kreativ med stavelsearrangemanget.

STEG 3 - Öppna dina sinnen och känn dina känslor

Haiku handlar inte huvudsakligen om att räkna stavelser. Försök fånga känslan i en ögonblicklig observation med en kärna fylld av visdom. Enkelhet är oftast det svåraste att åstadkomma. Tänk på vilken stämning du befinner dig i och vad du känner för att förmedla den livsperiod du befinner dig i . Är det lugnt just nu? Förundras du över något? Känner du glädje, sorg eller något annat än mer nyanserat? Känn efter i hela din kropp och låt känsla styra över ordet för att sedan låta ordet väcka känslorna till liv när du läser din haiku i framtiden.

STEG 4 - Använd levande bilder

Istället för att säga "blomman är vacker," försök att måla en levande bild med dina ord. Till exempel, "Ett hav av rosor glänser". Vilken av dessa meningar tilltalar dig mest? Ge liv åt orden och låt dem ge dig styrka och motivation när du sen behöver det som mest.

STEG 5 Lek med ord

Haiku kan vara lekfulla och fiffiga! Lek med ord och deras flera, oftast subtila, betydelser. Du kan t.ex. kombinera ovanliga ord eller skapa ordlekar. Lekfullhet är en pelare i japansk kultur. Vad vore livet utan lek? 

STEG 6 - Fånga årstidens magi

Traditionellt inkluderar haiku en referens till årstiderna. Försök fånga magin som den aktuella årstiden viskar i ditt öra. Detta hjälper dig att skapa en djupare förbindelse med naturen och förstärka haikuns essens.

Exempel:

Våren saknar dig nu (5 stavelser)

Blommor väntar på din dans (7 stavelser)

Tillsammans snart vi (5 stavelser)

STEG 7 - Undvik att forcera något fram. Ge tid och ha kul.

Skriv flera haiku och låt dina ord mogna fram. Ibland kan det ta tid att hitta rätt ord och känsla. Ha kul med processen och njut av skapandet av dessa små verk. Låt din kreativitet flöda och naturen vara din bästa inspirationskälla. Välkommen till en fantastisk resa där du kan utforska den subtila skönheten som världen skänker oss varje dag. Uttryck dina känslor så kommer du snart se  fler dimensioner av världen. Låt dig beröras av världen, av andras dikter och ha vetskapen att du också berör andra på djupet med dina livsgåvor.