Japanska badet

Barn och bad

I det japanska badet råder stillhet och lugn. Här rör du dig långsamt, talar i en låg ton och ger dig tid att låta sinnena vila. Inga mobiler, bara du och det lugnande vattnet. Du bär din yukata och de badkläder vi tilldelar dig. Allt för att du ska kunna komma ned i varv och få ny energi.

YUKATA

Precis som på ett japanskt onsen får du en yukata, en bomullsrock, när du besöker oss. Den bär du under hela din vistelse; i det japanska badet, under aktiviteter och behandlingar samt när du äter dina måltider. Använd underkläder eller torra badkläder under den.

Under Yasuragi Kids får alla gäster en yukata att behålla. Barn under 13 år behöver ta med egna badkläder och tofflor. Vuxna och barn från 13 år får badkläder att behålla samt tofflor att låna. Alla över 13 år använder våra badkläder. Du bär din yukata under hela din vistelse.

Japanska badet

Det japanska badet är en plats att koppla av och ta det lugnt på, något även våra barn behöver. Innan ni påbörjar ert besök i badet deltar ni på vår badintroduktion där ni tillsammans med barnen får lära er hur man gör när man badar i Japan. Här visar man respekt för varandra och under Yasuragi Kids önskar vi att barnen får uppleva något annat än ett stimmigt badhus.

Efter badintroduktionen börjar ni med att tvätta er på det japanska viset. Det är ett sätt att bli ren innan de olika baden, men också ett utmärkt sätt att komma ned i varv. Det är du som vuxen som föregår med gott exempel och visar hur skönt det är bara slappa i det varma vattnet.

BRA ATT VETA

- Småbarn ska bära tät badblöja.
- Bad- och tvagningshanddukar erhåller du i receptionen vid badet.
- Tvagningsrummen är en helt tysta zoner.
- Respektera stillheten i hela japanska badet, både ute och inomhus. Samtala med låg ton.
Båda våningarna i japanska badet är digitalfria zoner, gäller såväl mobil och dator som läsplatta. Den mobilfria zonen innefattar hela det japanska badet med tvagningsrum, baden, varma källor, behandlingsrum, loungen vid badet samt Dojo. Lämna din telefon i omklädningsskåpet eller på hotellrummet.  - Restaurangen och pysselrummet är mobilfria zoner. Ta tid att prata med varandra och var närvarande med barnen.
- Respektera tiderna för aktiviteterna och kliv inte in i påbörjad aktivitet.
- Använd centrifugen i tvagningsrummen för att slunga dina badkläder torra.
- Är du hos oss som gäst över dagen, checka alltid ut i receptionen när din vistelse är över.
- Glöm inte att ta med badkläder och tofflor till barn upp till 12 år.

Vanliga frågor kring vårt japanska bad

Yasuragi är mer än bara ett spa. Det är ett plats för avkoppling med grund i den japanska badhuskulturen. Det japanska badet på Yasuragi är en plats för stillhet och reflektion. Det är viktigt att du respekterar andra gäster och talar tyst samt följer vår onsenetikett.

 • Mellan vilka tider är det japanska badet öppet?

  Det japanska badet har öppet 08.00-22.30 alla dagar

 • Måste man använda era badkläder, eller kan man ha med egna?

  När du befinner dig i vårt japanska bad använder vuxna och barn över 13 år de badkläder vi tillhandahåller vid incheckning. Detta för att vi önskar skapa en harmonisk miljö utan för många intryck. Av samma anledning som alla våra gäster bär yukata (den japanska bomullsrocken) under sin vistelse. Vi ber dig respektera detta.

 • Varför är det inte tillåtet att använda mobilen eller fota i japanska badet?

  Det japanska badet på Yasuragi finns för att du som vår gäst ska kunna släppa vardagen, komma ned i varv och få viktig återhämtning. Detta kan inte ske om vi samtidigt tittar i våra mobiler, paddor eller andra digitala verktyg. För att skapa denna lugna avkopplande miljö vill vi inte heller att man tar bilder med sin telefon eller kamera. Vi ber dig respektera detta, för andra gästers skull och framför allt för din skull.

 • Hur går badritualen till?

  Tvaga dig i tystnad. Så här går det till: Du får 1 badhandduk och 2 små tvättlappar till tvagningen. Väl inne i tvagningsrummet finner ni pallar och byttor framför kranar. Du tvagar dig naken. Lägg en av de små handdukarna på pallen, sätt dig ner. Du fyller byttan och häller vatten över dig igen och igen och igen. När du känner att du börjar komma ned i varv börjar du sakta tvaga dig. Fukta tvättlappen och tag tvål på den (allt finns därinne; tvål, schampo, balsam och lotion) och tvaga dig. Viktigt att hela kroppen blir ren innan badet. Därefter sköljer du dig genom att använda byttan igen på samma sätt som i början. När du är färdig med tvagningen visar du respekt för gästerna som kommer efter dig, genom att ställa upp byttan på pallen igen. Nu är det själens tur och du kan sjunka ned i de varma källorna. I tvagningsrummen finner du varma källor och torrbastu och här finns möjlighet för den som vill vara naken. Därefter tar du på dig badkläder och går ut till badhuset. Här får du gå runt och upptäcka våra upplevelser såsom kolsyrebad och sovbastu och mycket mer. Mer information om våra upplevelser samt aktiviteter finner du på våra digitala skärmar. Kom ihåg att dricka mycket vatten, då vi har en varm miljö. Enligt japansk tradition är inga mobiler tillåtna någonstans i det japanska badet, i lounger eller i dojon.

Yasuragi mer än bara ett spa

EN PLATS FÖR STILLHET, SKÖNHET OCH REFLEKTION.

Det japanska ordet Yasuragi kan beskrivas som den sköna utandning du gör när du sjunker ned i en het källa och släpper taget för en stund, en själens utandning. Att tvaga sig och bada enligt den gamla japanska traditionen är ett utmärkt sätt komma ned i varv och släppa taget om vardagen. Därför du ska börja ditt besök på Yasuragi med att tvaga dig. Än i dag använder japanerna denna urgamla meditativa tradition för att koppla av.

I Japan ses vatten som en symbol för renhet och där har man lyckats upphöja den vardagliga hygienen till en central och njutningsfull del av livet. På Yasuragi kan du själv uppleva den ritual som japanerna kultiverat genom årtusenden. 

BAD I JAPAN

I Japan finns, på grund av den vulkaniska aktiviteten, mer än 20 000 heta källor som ofta är rika på välgörande mineraler. Den här typen av källor har inom de flesta kulturer ansetts ha undergörande krafter. Kanske inte så konstigt med tanke på att vatten är en förutsättning för liv. Vatten har av den anledningen spelat en viktig roll i alla världens myter och inte minst i den japanska kulturen där man enligt den urgamla folkreligionen Shinto lagt största vikt vid renhet och naturdyrkan. Vatten ses som en symbol för renhet.

Japanerna har verkligen upphöjt den vardagliga hygienen till en central och njutningsfull del av livet. Glöm alla snabba avrivningar i duschen. 

Att bada japanskt o furo innebär att ge sig själv tid. Tid att i lugn och ro sitta på en liten pall med en tvättlapp, tvål och ett litet tvättkar vid en lågt placerad kran. Börja med att hitta rätt temperatur på vattnet, fyll sedan karet med vatten och häll över dig. Sedan upprepas denna procedur ända tills andetaget blir lugnare och du kan känna att avslappningen börjar ta plats. En ritual japanerna kultiverat under århundranden.

När du kommit ned i varv tar du den lilla tvättlappen och börjar tvätta dig. Starta med fötterna, de som bär dig varje dag ge dem en ordentlig massage och skänk dem en tacksamhetens tanke. Fortsätt på samma sätt med händerna och tvätta dig uppåt och in mot hjärtat. Har man en välvilligt inställd granne eller vän på pallen bredvid kan man be om att få hjälp att skrubba ryggan och självklart återgäldar man då vänligheten. 

När kroppen är riktigt ren, sköljer man noga av all tvål och ställer prydligt tillbaka pallen och byttan, och tar bort sina handdukar så att det är fint och rent till nästa gäst. Det är viktigt att komma ihåg att vi alla är en del av någon annans upplevelse.

Nästa steg är att njuta av de varma källorna. I Japan gör man sig ren för att bada, till skillnad från vissa andra kulturer där man badar för att bli ren.

 

Läs mer